På kanarieöarna kan man få jättegod paella. Att blanda kött och fisk är inte klassiskt i paella, men o, så gott! Den här paellan innehåller både kött, kyckling och skaldjur. Det är lite pyssel med att laga paella, men allt kan lagas klart i förväg och bara värmas i ugnen på 150°.

 

Gör så här

  1.  Värm ugnen till 200°. Skär av bottenplattan på vitlöken, men klyftorna ska fortfarande hålla ihop.
  2. Stek den med snittytan neråt i en panna tills den mjuknar, omkring 10 minuter. Vänd den 1–2 gånger under tiden. Lägg vitlöken på galler i ugnen och stek tills löken är helt mjuk.
  3. Halvera paprikorna. Kärna ur dem och skär i långa breda strimlor. Bryn dem mjuka i olja, ta upp och lägg åt sidan.
  4. Tomatchilipasta: Halvera och kärna ur chilin. Skala vitlöksklyftorna. Bryn chilin tillsammans med vitlöksklyftorna.
  5. Lägg över i en mortel. Skär tomaterna i klyftor och stek dem mjuka. Stöt chili och vitlöksklyftor tillsammans med saffran, tillsätt sedan tomaterna och mosa till en pasta. Det går också att köra i matberedare.
  6. Dela kycklingklubborna. Krydda kycklingen med salt och vitpeppar. Skär fläskköttet i strimlor. Bryn kycklingen och köttet i olivolja. Ta upp ur pannan och lägg åt sidan. Fräs bläckfiskringarna och jätteräkorna och lägg åt sidan.
  7. Skär de gröna bönorna i mindre bitar. Fräs riset i olja i en stor kastrull. Häll på buljong, lägg i tomatchilipastan och musslorna. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter. Ta upp musslorna när de öppnar sig. Lägg i köttet och kycklingbitarna i riset.
  8. Tillsätt de gröna bönorna och låt rätten sjuda på medelvärme ytterligare cirka 15 minuter eller tills riset är färdigkokt och kycklingen är klar. Den ska ha en innertemperatur på 80°. Smaka av och krydda med salt, vit- och svartpeppar.
  9. Rör ner bläckfiskringarna i paellan. Tryck ur de mjukstekta vitlöksklyftorna ur vitlöken, bryn och strö dem över paellan. Garnera med breda strimlor av stekt paprika, jätteräkor och musslor.

Serveringstips

»Vitlöksbröd