Pajkakan är en mjuk mandelkaka innesluten i ett frasigt pajskal. Det är lite pyssel med att göra alla de olika delarna, men inget är svårt. Kakan passar bäst att tillaga dagen före den ska serveras, så på själva serveringsdagen behöver du bara skära upp den i fina bitar och dekorera. I kakan på bilden använde vi plommonsylt och färska Victoria-plommon. Kakan blir också god med bitar av äpple. Använd normalsaltat smör och medelstora ägg, storlek M.

Gör så här

  1. Pajskal: Montera mixern med kniven. Häll vetemjöl, strösocker och bakpulver i mixerns bunke. Blanda några tag. Skär smöret i tärningar och lägg ner i mjölblandningen. Kör till en smulig massa.
  2. Tillsätt ägget och kör tills degen går ihop till en boll. Ta lite mjöl på fingrarna och forma degen till en rundel och lägg i bivaxduk eller plastfolie. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  3. Smultäcke: Häll mjöl, mandelmjöl, strösocker och salt i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och nyp ner det i mjölblandningen till en smulig massa. Ställ kallt.
  4. Mandelfyllning: Montera mixern med kniven. Häll mandelmjöl, strösocker och salt i mixerns bunke. Blanda några tag. Skär smöret i tärningar och lägg ner i mjölblandningen. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör till en mjuk massa. Låt stå i rumstemperatur tills pajen ska fyllas.
  5. Lägg mördegen i pajformen och tryck ut den i formen i ett tunt lager. Täck med bivaxduk eller plastfolie och låt stå svalt tills den ska fyllas.
  6. Paj: Värm ugnen till 160°. Ta ut pajskalet, fyll med mandelfyllningen, toppa sedan med sylt (eller äppeltärningar). Strö över smultäcket.
  7. Baka pajen i mitten av ugnen i 60–70 minuter.
  8. Ta ut pajen och låt den svalna på galler. Så här långt kan pajen förberedas. Om du bakar pajen dagen före servering, låt den kallna helt innan du täcker den med bivaxduk eller plastfolie. Förvara svalt.
  9. Servering: Ta fram pajen minst 30 minuter före servering så att den inte är kall vid servering. Rör ner vaniljfrön och florsocker i vispad grädde, kvarg eller tjock yoghurt. Dekorera pajen med frukt eller bär och strö över florsocker. Servera med grädde, kvarg eller yoghurt med vaniljsmak.