Ja, det är verkligen överkurs att baka hamburgerbröd, jag håller med! Särskilt om du bor nära ett bra bageri som bakar egna jättegoda. Tyvärr la mitt bästa bageri (Bakery & Spice) ner, så för mig återstår bara att baka egna.
Och det här är kul pyssel, särskilt om det finns barn i närheten som vill vara med och baka. För att inte tala om hur kul det är att lägga ihop hamburgare med egenhändigt bakade bröd!

Gör så här

  1. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Smält smöret och ta av från värmen. Blanda samman smör och mjölk och låt blandningen svalna till 37°.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degvätskan och rör sedan ner all vätska. Tillsätt 1 ägg och salt. Arbeta in mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  3. Dela degen på hälften. Rulla ut till två rullar och skär varje rulle i 6 bitar. Rulla till runda bullar och lägg på plåten.
  4. Lägg en plåt ovanpå och tryck till lätt, så att bröden blir plattare.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme under bakduk.
  6. Värm ugnen till 250°. Vispa upp ägget till pensling i en kopp. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt på sesamfrön.
  7. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter eller tills bröden är genombakade och fått fin färg. Ta ut plåtarna med bröden och spraya dem med vatten. Låt sedan svalna på galler under bakduk.

Tips 1
Bröden blir snabbt torra, så frys in de bröd som inte går åt.

Resursklok kommentar

Det finns mjöl, ägg och smör från KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad produktion.
Mjölk som är certifierad är märkt med Mjölk från Sverige eller KRAV.
Ägg och mjölk finns även från Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.