Helstekt rostas i ugn

Rostas är en fin styckningsdel som sitter på rostbiffen. Köttet är mört och smakrikt och påminner om oxfilé, men strukturen på köttet är grövre. Även om det står rostasfilé på förpackningen, ska du inte behandla köttet på samma sätt som filé. Hel bit rostas passar jättebra att tillaga i ugn.
Om du steker en större bit passar den bra att servera på en trevlig middag med många gäster. Även om du inte serverar hela biten vid ett tillfälle, stek hela och använd det som blir över i nya rätter.
Om du ska steka en mindre bit, låt den behålla en vikt på minst 300 g för att den inte ska bli torr och förlora för mycket i vikt.

Gör så här

  1. Låt köttet anta rumstemperatur och värm ugnen till 175º. Skala lök och morötter, skär morötterna i mindre bitar och skär löken i klyftor.
  2. Förbered de tillbehör som du ska servera till såsom potatis och/ eller sås.
  3. Gnid in köttet med kryddorna. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnat, bryn köttet på alla sidor.
  4. Lägg kött, lök och morötter i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället i köttet. Ställ in köttet i ugnen och stek köttet till innertemperatur 60º för rött kött, 65º för rosa kött och 70º för genomstekt kött.
  5. Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila ca 10 minuter. Håll grönsakerna varma och ta vara på buljongen som bildats i bottnen på formen. Den kan antingen användas till sås eller att vända ner grönsakerna i.
  6. Skär köttet i skivor tvärs över muskeltrådarna och servera med grönsakerna och andra goda tillbehör.

 

Resursklok kommentar

När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med Svenskt Sigill klimatcertifierat eller nötkött märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött.

Serveringstips

Gott att servera till
»Hasselbackspotatis
»Konjakspepparsås

Blev det rostas över? Gör en god thaisallad!
»Thaisallad med rostbiff