På thai heter den här salladen Yam Nua. I originalreceptet används oxfilé eller utskuren biff, som först marineras och sedan grillas. I originaldressingen ingår också 2 tsk socker, men dem har jag tagit bort. Om du vill söta men utan socker, ersätt sockret med honung.
Observera också att det ska vara kinesisk soja i marinaden och japansk soja i dressingen. Kinesisk soja på båda ställena blir alldeles för salt, det vet jag av egen erfarenhet.

Gör så här

  1. Dressing: Skär chilin på längden, ta bort kärnorna och finhacka fruktköttet. Blanda limesaften med chili, soja, fisksås och limeskal. (Om du vill söta, ska honung eller socker in här.) Låt stå i rumstemperatur till servering.
  2. Marinad: Skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda samman soja, vitlök och limesaft till en marinad.
  3. Skär rostbiffen i tunna skivor och sedan i strimlor. Lägg den på ett fat och droppa över marinaden.
  4. Riv sallatsbladen i mindre bitar. Skiva gurkan.
  5. Fördela sallat, spenat, pak choy, örter och gurka på ett serveringsfat. Fördela köttet ovanpå salladen, ringla över dressingen och strö över sesamfrön, vårlök eller purjo. Servera genast.

Tips
Det går alldeles utmärkt att fördela salladen direkt i portioner.

 

Resursklok kommentar

Den här supernyttiga salladen innehåller mängder med gröna blad och örter. Bäst passar den att laga på sommaren, när det finns tillgång till svensk sallat och spenat. Men tack vare växthusodling i landet finns tillgång till färska örter året runt!
När du ska köpa färdig rostbiff, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.

Serveringstips

Om du vill prova att tillaga köttet till salladen själv, testa gärna det här receptet.
»Thaisallad med rostas