Ägg serverade som på ranchen. Säkert stod sig boskapsskötarna fram till lunch på den här kraftiga frukosten. Bröden steks för att de inte ska bli kladdiga när man lägger på ägg och tomatsås. Om du så vill lagar du först tomatsåsen. Jag brukar göra huevos rancheros när jag har tomatsås över och kryddar bara på den lite. Någon vill ha en klick gräddfil eller crème fraiche inrörd i tomatsåsen, andra inte. Några vill ha slät tomatsås, andra inte. Gör som du vill!

Gör så här

  1. Tomatsås: Skölj chilifrukterna i kallt vatten och hacka dem. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök i olja utan att det tar färg. Lägg över i en kastrull.
  2. Tillsätt tomaterna och chilin. Krydda med koriander, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen i 15 − 25 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillbehör: Skala och skiva avokadorna och plocka koriandern. Lägg upp gräddfilen i en skål. Stek tortillabröden i olja några minuter på var sida. Håll dem varma.
  4. Stek äggen i samma olja i pannan tills vitorna stelnat och gulan fortfarande är lös.
  5. Servering: Lägg ett tortillabröd på varje tallrik. Strö över osten. Placera äggen ovanpå. Lägg därefter en krans av sås runt om varje ägg. Garnera med avokadoskivor och koriander, och servera med gräddfil.