Pröva att laga till våra stillsamma svenska morötter på indiskt sätt. Smör och socker lyfter fram morötternas egen sötma. De frästa senapsfröna ger ett litet bett, chilin ger hetta och yoghurten svalka.
Koosmali heter den här salladen i original. Receptet kommer från fantastiska Indiska Kokboken från Page One Publishing. Jag har halverat originalreceptet, så det är bara att dubblera!

Gör så här

  1. Skala morötterna och riv dem grovt. Dela chilifrukterna, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet.
  2. Värm smöret i en kastrull tills det är riktigt varmt. Lägg ner senapsfröna, men ha ett lock till hands för de kommer att hoppa. När senapsfröna lugnat sig, lägg i chilin och låt allt fräsa i 10−15 sekunder.
  3. Sänk värmen och tillsätt sockret och lagerbladen. Skaka och rör om 10−15 sekunder tills sockret börjar smälta. Lägg då i morötterna och rör om snabbt så att de blandas med sockret och kryddorna. Låt alltsammans puttra under omrörning någon minut tills morötterna är nätt och jämnt mjuka.
  4. Lägg morotsfräset i en skål och låt det svalna eller kallna helt. Salta och blanda väl med citronsaft och yoghurt. Servera morotssalladen kall eller ljummen och strö eventuellt över nötterna precis före servering.