En härligt somrig bakelse som jag hämtat inspiration till från Liselotte Hembageri på Norrtullsgatan, om hörnet från Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. De gör superläckra sommartårtor med färska jordgubbar och marsipanblomma, och jag fick mer än gärna låta mig inspireras, sa bagaren.
Den här bakelsen kräver lite pyssel, men mandelbottnarna och vaniljkrämen kan göras dagen före servering och förvaras i kyl.

Gör så här

 1. Mandelbotten: Värm ugnen till 150°. Smörj 6-portionersformen/ formarna och bröa den/dem.
 2. Riv mandelmassan på fina skivan i hushållsassistenten. Vispa samman äggvitan och ägget.
 3. Blanda samman mandelmassan med äggvitan och ägget till en jämn smet. Fördela och bre ut smeten i formen/formarna.
 4. Grädda mandelbottnarna i 10 minuter eller tills de fått fin färg.
 5. Ta ut mandelbottnarna, ta försiktigt loss dem och låt dem svalna på galler. Förvara dem i rumstemperatur under bivaxduk eller plastfolie.
 6. Marsánkräm: Häll mjölken i en kastrull. Rör ner marsánpulvret och strösockret. Hetta upp på medelvärme under omrörning och ta av från värmen när krämen börjar tjockna. Lägg på ett lock och låt svalna. Rör om då och då. Fyll den avsvalnade krämen på spritspåse.
 7. Marsipanblomma: Rulla små kulor av den gula marsipanen och platta till dem i botten. Kavla ut den vita marsipanen mellan plastfolieark. Ta ut blommor och placera den gula bollen i mitten.
 8. Fruktgelé: Låt gelatinet svälla i kallt vatten i ca fem minuter.
 9. Värm saften i en kastrull, lägg i det svällda pulvret/bladet och rör om tills allt gelatin löst upp. Låt geléet bli tjockflytande.
 10. Skölj jordgubbarna och låt dem rinna av i durkslag. Skär 3 jordgubbar till varje bakelse i halvor. Låt det gröna vara kvar.
 11. Lägg ihop bakelserna: Skär ut 6 fyrkantiga kakbottnar ur varje mandelbotten. Spritsa på vaniljkräm. Lägg på halva jordgubbar. Skeda gelét över jordgubbarna. Lägg på marsipanblommorna och flytta bakelserna till serveringsassietter.
 12. Servering: Lägg färska jordgubbar på assietterna och spritsa på vispgrädde. Servera genast.

Serveringstips

Här finns utförliga recept på mandelbotten, marsánkräm och fruktgelé.

»Mandelbotten
»Marsánkräm
»Fruktgelé