En julhög är en vacker liten pyramid av olika sorters bröd, det grövsta underst och brödet bakat av finare malet mjöl överst. Julhögen är enkel att göra, väldigt dekorativ på julbordet och dessutom ätbar.
Den var populär under 1800-talet, men har anor långt tillbaka. Till jul var ett av de få tillfällen då det serverades färskt, nybakat bröd. Till julhögen skulle brödkakorna vara runda, i olika storlekar och olika tjocka. Bröden fördelades i högar, en till varje familjemedlem, med den största grova kakan underst. Högre upp i stapeln kom mindre och finare bröd och sist en kringla eller en stor saffranskuse. Om familjen hade råd att baka pepparkakor glaserades de och lades vid sidan av eller runt om julhögen.
Ofta fick såväl husfolk som tjänstefolk en julhög i julklapp. Julhögen fick var och en hushålla med under julens festmåltider.

Gör så här

  1. Lägg bröden i en prydlig hög med knäckebrödet i botten och de andra bröden i storleksordning ovanpå.
  2. Lägg äpplet överst och luta pepparkakan mot brödhögen.

Serveringstips

Om du vill baka ditt eget bröd till julhögen hittar du recepten här
»Knäckebröd
»Små rågsiktskakor
»Små vetekringlor
»Flätade saffranskransar
»Pepparkakor