Pepparkakor, vanlig pepparkaksdeg

Det här är degen som kan användas till såväl pepparkakshus som till vanliga grisar, stjärnor och hjärtan. Du får både viktmått och rymdmått. Pepparkaksdeg mår fint av att stå kallt och vänta till nästa dag.
Kakor som fick extra sting av starka kryddor omtalas redan från Egypten för över 4 000 år sedan och var populära även i det antika Rom. Men i nyare tid var Tyskland pepparkakornas hemland framför andra. Det allra äldsta nertecknade pepparkaksreceptet stammar från det danska hovet på 1490-talet.

Gör så här

 1. Dag 1: Häll socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta av från värmen. Klicka ner smöret i och låt det smälta. Låt massan kallna.
 2. Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Nu får du en kletig deg som ska vila och svälla innan den kan bakas ut.
 3. Låt degen stå kallt till nästa dag.
 4. Dag 2: Värm ugnen till 175°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Mjöla kaveln så går det lättare att baka ut.
 5. Ta ut kakor med mått eller sporre. Peta bort överflödig deg och lägg den i kylen till nästa gång du ska kavla ut. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. (Jag brukar ställa plåtarna på balkongen mellan varven.)
 6. Grädda kakorna i omgångar i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Lägg kakorna att svalna på ett galler.
 7. Låt kakorna kallna helt.
 8. Kristyr: Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft till kristyren med elvisp. Vispa länge och väl, då blir kristyren snövit och fast. Spritsa kristyren på pepparkakorna. Det gör du enklast genom att använda engångssprits. Du kan också rulla en strut av smörpapper.

  Tips
  Det värsta med pepparkaksdeg är, att den tycks aldrig ta slut. Den sista degklunsen kan du rulla till en rulle och skära i tunna skivor. Tryck en halv sötmandel i mitten.
  Gör annars pepparnötter.
  »Pepparnötter

 

 

Serveringstips

Här finns ett utförligt recept på kristyr
»Kristyr