Kryddostpaj till kräftorna

Ett festligt och gott alternativ till den sedvanliga pajen med Västerbottensost, som ärså vanlig på krafkalas. Paj med västerbottensost i alla ära, men en östgöte som jag vill nog gärna ha en paj med Boxholms kryddost till kräftorna på kräftkalaset. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

Gör så här

 1. För hand: Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjölet på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet.
  I matberedare: Lägg ner smöret i matberedaren tillsammans med vetemjölet. Mixa tills degen blir till smulor. Häll ner vattnet genom matarröret och kör tills det blir en degboll.
 2. Forma en degplatta, ca 2 cm tjock. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
 3. Ta ut degplattan från kylen och ta bort plasten. Lägg den på mjölat underlag. Mjöla kaveln och kavla ut degen till ca 4 mm tjock. Vrid degen under kavlingen så att den behåller sin runda form.
 4. Mjöla kaveln igen, rulla upp degen på kaveln och lägg den över springformen. Pressa försiktigt ner degen i formen.
 5. Låt överflödig deg hänga över kanten på springformen ca 2 cm. Skär bort deg som hänger över med mer än 2 cm och spara den. Den ska tjäna som fogmassa senare.
 6. Ställ in den klädda formen i kyl ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
 7. Lägg ett bakplåtspapper i formen och fyll upp med ärter. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda pajskalet 35 – 45 minuter. Kanten på pajskalet ska vara mörkt brun, nära bränd. Ta då ut pajformen ur ugnen och ställ den att svalna.
 8. Ta bort ärterna och papperet. Laga ställen där degen har spruckit med den sparade degbiten.
 9. Ställ tillbaka pajformen i ugnen och grädda ytterligare 10 – 15 minuter, tills insidan av pajen fått gyllenbrun färg. Ta då ut pajen från ugnen och låt svalna och sedan kallna helt. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
 10. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Mortla spiskummin och nejlika grovt och rör ner. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Lämna en kant på ca 2 cm av pajdegen. Annars kan fyllningen koka över i ugnen.
 11. Grädda i ca 45 minuter tills äggstanningen stannat. Den kan fortfarande vara lite dallrande, det stabiliserar sig så småningom. Låt pajen kallna helt innan den skärs upp i bitar.
 12. Servering: Servera pajen kall eller rumstempererad. Den går också att värma i 200° ugn i 15 minuter.

Tips
Toppa pajen med kräftstjärtar och färsk krondill, eller med friterad krondill.