Det här är en riktig husmans-favorit på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Att något så enkelt kan vara så gott säger gästerna också. Och vi i köket kan bara hålla med! Laxpudding är roligt att laga och lika roligt att se hur försvinnande god den blir.
Allra bäst blir puddingen om du lägger den dagen före servering och låter den stå i kyl över natten. Gott till är Svenskt Sigill-certifierade gröna Ebba-ärter eller en krispig sallad på grönkål eller fänkål. Laxpudding ser väldigt trevlig ut när man serverar den i klassisk ägglåda.

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skär potatisarna i skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen fint.
  2. Smörj ugnssäkra formar och varva potatis, lax, lök och dill. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Tänk på att anpassa saltmängden efter hur salt laxen är.
  3. Äggstanning: Vispa upp äggen, rör ner mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela blandningen i formarna. (Ställ den i kyl i minst 2 timmar.)
  4. Värm ugnen till 200°. Konvektionsugn 160°. Grädda laxpuddingen i 45 minuter till 1 timme, eller tills äggstanningen stannat och ytan fått fin färg.
  5. Ärter: Koka upp väl saltat vatten i en kastrull. Tillsätt ärterna och låt koka upp igen. Häll då i iskallt vatten i kastrullen och ta av den från värmen. Låt ärterna rinna av i durkslag.
  6. Smält smör: Värm smöret i en kastrull. Ta undan lite av smöret att pensla puddingarna med före servering. Servera resten separat till laxpuddingen.
  7. Servering: Servera laxpuddingen i portion med ärter och smör, eller så att gästerna själva förser sig i bufféservering.