Kålpudding var en av min mammas paradrätter. Hon gjorde alltid en färsbotten och la kål och lök ovanpå. Så på det viset lagar jag alltid kålpudding.
Mina gäster i Oscars Källare på KSLA (Kungiga Skogs- och Lantbruksakademien) uppskattar mamma Gerds kålpudding mycket!

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Häll ströbrödet i en bunke och häll på grädden. Låt stå och svälla.
  2. Skär bort rotstocken på kålhuvudet och tärna den fint. Strimla resten av kålen.  Fräs kålen, tärnad och strimlad, i smör i omgångar. Skala och grovhacka löken. Fräs den mjuk i smör.
  3. Lägg ihop kål och lök i en stekpanna och häll på vatten. Låt koka upp, sänk värmen och sjud tills vattnet kokat bort.
  4. Blanda färsen med ströbrödsblandningen och äggen, ett i taget. Krydda färsen med lökpulver, salt och peppar. Bre ut färsen, men spara en bit av formen närmast kanten. Lägg på kålen. Häll på vatten och buljong i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter – 1 timme. Innertemperaturen ska vara 72°. Ta ut formen och häll av buljongen. Lägg ett smörpapper över medan du gör såsen.
  6. Gräddsås: Ta undan 1 dl av grädden och häll i en skål. Vispa ner mjölet till en klumpfri redning. Häll resten av grädden i en kastrull och hetta upp den. Mät upp buljongen från formen och komplettera med buljong från flaska eller tärning upp till 9 dl.
  7. Häll buljongen i en annan kastrull och koka upp den. Red såsen med redningen, lite i taget, under vispning. Tillsätt resten av grädden och koka upp. Sänk värmen till låg och låt såsen sjuda till önskad konsistens.
  8. Smaka av noga innan du kryddar med salt och peppar. Hur mycket kryddor du behöver använda beror på hur salt och kryddstark buljong du använt.
  9. Servering: Skär upp kålpuddingen i portionsbitar och servera med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon.

Resursklok kommentar

Spara gamla omslagspapper till smörpaket i kylen. De är bra att ha när du ska smörja en form.
Enligt många klassiska recept ska det vara kokt ris i kålpudding, men nu drar vi ner på att använda ris med tanke på klimatet. Mamma Gerd hade dessutom aldrig ris i sin kålpudding.
Det är bra att laga en stor kålpudding när du ändå värmer upp ugnen. Spara det som blir över till middagar eller matlådor. Kålpudding går utmärkt att frysa in.
Vitkål finns KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad.
Fläskfärs finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Nötfärs dessutom Svenskt Sigill Naturbeteskött.