Originalreceptet lagas med spaghetti, men hemma hos oss tar vi lite vilken pasta som helst, spaghetti, tagliatelle, linguine eller penne.
La carbonara
är kolhandlarens hustru. Det är svartpepparen som man mal över rätten och som kan liknas vid kol, som gett den dess namn.
I originalreceptet ingår grädde, men hemma hos oss tycker vi att det räcker med att röra ner en krämig äggula i pastan.

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Skär sidfläsket i små tärningar. Om du köpt fläsk med svåle, strimla den. Skala och finhacka löken. Mortla svartpepparen grovt. 
  2. Stek fläsktärningarna knapriga tillsammans med svålen. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Plocka bort svålbitarna, 
  3. Stek löken i fettet som smält ut i pannan. Blanda samman lök och fläsktärningar.
  4. Häll av pastavattnet och ånga av pastan. Lägg upp den och toppa med fläsk och lök.
  5. Knäck äggen och separera gulan från vitan. Ställ äggulorna i sina skal ovanpå, alternativt lägg en gula på varje portion. Strö över rikligt med svartpeppar före servering. Servera med riven parmesan.

Resursklok kommentar

Ta tillvara äggvitorna som blir över i en proteinförstärkt omelett eller i en glömd maräng. Äggvitor kan frysas in. Glöm inte att skriva på förpackningen hur många äggvitor den innehåller.