Det finns pizzeriasallad både med och utan paprika, men från början var det paprika och grovmalen svartpeppar som kännetecknade en äkta pizzeriasallad.
När pizzeriorna började öppna i Sverige på 1960-talet, behövdes en billig och mättande sallad att servera otåliga svenskar medan pizzan gräddades. Då föddes pizzeriasalladen, och idag har vi svårt att tänka oss att äta pizza utan den.
Salladen håller sig 4-5 dagar i kylskåp.

Gör så här

  1. Om du använder färsk paprika, värm ugnen till 200°. Dela paprikan i fyra delar och ta bort kärnhuset.
  2. Lägg paprikan på ett ugnssäkert fat och rosta den i övre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut när skinnet blivit bränt. Låt svalna, dra av skinnet och strimla fruktköttet.
  3. Om du använder grillad paprika från burk, strimla paprikan. Strimla vitkålen fint, för hand, med hjälp av en osthyvel eller i maskin. Lägg vitkålen i en låg, vid form.
  4. Häll olja, vinäger, salt och peppar i en kastrull och hetta upp.
  5. Häll dressingen över salladen och låt den stå och dra en stund. Lägg sedan i paprikastrimlorna och blanda samman.