Portionspajer med galler

Det är trevligt och vackert att servera paj som små portioner till dessert eller fika. Praktiskt också om man vill beräkna portionerna noga och om man skulle få paj över.
Fyll pajerna med till exempel blåbär, rabarber eller hallon.

Gör så här

  1. Deg: Kör mjöl, smör och socker till en grynig massa i matberedare. Tillsätt vatten och kör försiktigt tills degen går ihop till en boll. Lägg degen i kyl 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200°. Smörj portionsformarna. Kavla ut degen tunt mellan bakplåtspapper. Ta undan ⅓ av degen till galler. Klä portionsformarna med den resterande degen.
  3. Lägg bären i formarna och strö över ½ tsk socker och ½ tsk potatismjöl i varje. Skär remsor av den sparade degen och lägg över bären i formarna.
  4. Vispa upp ägget i en kopp och pensla pajerna med blandningen.
  5. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och servera ljumna med vaniljsås, grädde eller glass.

 

Serveringstips

»Vaniljvisp, hemlagad