Ta vara på skalen när du skalat mycket räkor på en gång! Den här buljongen är beräknad på skal från 1 kg räkor. En hemlagad buljong innehåller inga tillsatser, vilket köpta buljonger tyvärr ofta gör. Genom att buljongen kokas ihop tar tar den liten plats i frysen och är praktisk att ha på lut när du ska laga en räksoppa, fisksoppa eller räksås.

 

 

Gör så här

  1.  Dela löken i klyftor med skal och allt. Skala moroten och skär i mindre bitar.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs räkskalen. Ta av kastrullen från värmen och häll på vatten så att det täcker räkskalen. Lägg ner lök och morot bland räkskalen, ställ tillbaka på plattan och koka upp.
  3. Sänk värmen och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra ca 30 minuter. Sila av spadet och häll det i en ren kastrull.
  4. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills hälften av vätskan återstår. Låt svalna, kyl och förpacka i små plastburkar.

färska räkor x skalade räkor silar räkbuljongräkbuljong kokarsmaburkarfiskgratäng med räktoppingfiskgratäng räkor

 

Resursklok kommentar

Det är verkligen resursklokt att ta vara på räkskalen, som annars bara skulle kastas. Buljongen blir mycket god och användbar till fisksoppa, fiskgryta eller pocherad fiskfilé. Om du inte vill koka buljongen direkt efter du skalat räkorna kan du lägga dem i en plastpåse, frysa in dem och koka buljong vid ett senare tillfälle.

Serveringstips

Så här kan du använda räkbuljongen:

»Fiskgratäng med räksås
»Torsk i räksås med dill