De flesta säger Räkmacka, men det finns fortfarande caféer och konditorier som skriver Räksmörgås på menyn. En riktigt härlig räkmacka är perfekt som lunch eller kvällsmål. En räkmacka av klassisk modell består av tekaka eller formbröd i botten, sedan grönsallatsblad, skivat ägg och majonnäs. Till sist en rejäl näve räkor, helst färska. På toppen en tunn citronskiva och dillvippa.
Den 14 oktober firar vi räkmackans egen dag. Den instiftades av Arlanda flygplats i samarbete med Landvetter för att flygplatsernas restauranger säljer så många räkmackor.

 

Gör så här

  1. Skala räkorna och skiva ägget.
  2. Bre brödet och lägg på sallatsbladet. Placera ägget ovanpå och sprid ut skivorna så att gulan syns. Klicka eller spritsa på majonnäsen.
  3. Toppa med räkorna och dekorera med citron och dill.

 

Tips
För att göra en riktigt lyxig räkmacka, dekorera även med en tesked Kalix löjrom.