Sigilläppelkaka från Treklövern

Den här äppelkakan med krämig fyllning serverades i restaurang Treklövern på Sigilldagen 2011. Då serverades vaniljglass från Alvestaglass till. Det fungerar fint att servera vispad grädde eller vaniljsås till, eller att bara njuta den som den är.
Du får receptet för både bakning i GN-bleck och för springform för ett mindre antal gäster.

Gör så här

 1. Värm konvektionsugnen ugnen till 160°. (Vanlig ugn 200°.) Smörj och bröa blecket (formen).
 2. Låt smöret bli rumstempererat. Montera assistenten med kniven. Häll sockret i bunken till assistenten och klicka ner smöret. Rör smör och socker poröst på låg hastighet.
 3. Om du lagar i bleck, knäck ner äggen i en bunke och rör samman med en gaffel. Rör försiktigt ner äggsmeten i smörblandningen. (Om du lagar i springform, tillsätt äggen, 1 i taget).
 4. Blanda samman mjöl och bakpulver, och rör ner till en tjock smet.
 5. Bre ut smeten i blecket, men lämna ca 1 cm runt om, smeten rinner ut under gräddningen. (Bre ut smeten i formen.) Grädda kakbottnen i bleck i nedre delen av ugnen i 30 minuter. (I form: Grädda i 10 minuter).
 6. Fyllning: Montera hushållsassitenten med omröraren. Häll sockret i bunken till assistenten och tillsätt crème fraiche. Rör samman.
 7. Om du lagar i bleck, knäck ner äggen i en bunke och rör samman med en gaffel. Rör försiktigt ner äggsmeten i smörblandningen. (Om du lagar i springform, tillsätt äggen, 1 i taget).
 8. Kärna ur och skär äpplena i tärningar eller tunna skivor.
 9. Ta ut kakbottnen från ugnen och tryck till den lite. Häll på fyllningen och bre ut den i ett jämnt lager. Tryck ner äppeltärningarna eller skivorna i fyllningen.
 10. Ställ in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 32 minuter tills kakan är genomgräddad och fyllningen stelnat.
 11. Låt kakan svalna före servering.
 12. Servering: Skär upp kakan 4 x 8 till 32 rutor. Pudra eventuellt med florsocker och servera kakan med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Tips
Krydda smeten med kardemumma eller kanel.