Skarpsås är verkligen en riktig, gammaldags svensk klassiker. Den är väldigt god till klassikern inkokt lax, men också till primörpotatis och andra vårprimörer. Skarpsås går fint ihop med vanlig kokt lax och alla sorters rökt fisk.
När jag känner smakerna av sötsyrligt och dill reser jag i fantasin till mormors trädgård i Dagsberg utanför Norrköping. Där sitter jag (kanske 5 år gammal) och dinglar med benen i trädgårdsmöbeln och doppar färskpotatisar i skarpsås.

Gör så här

  1. Blanda samman majonnäsen och gräddfilen med dillen i en liten bunke.
  2. Passera äggulorna genom en finmaskig sil (eller mosa dem fint med en gaffel). Lägg över i bunken och blanda samman.
  3. Smaksätt med salt, peppar, socker och ättikssprit. Ställ såsen kallt till servering.

Tips
Om du inte har ättikssprit hemma kan du tillsätta syra genom att använda vitvinsvinäger.