Smashed burgers har varit på allas läppar ett par somrar, och naturligtvis bjöd oss svärsonen på denna modernitet. Han har tillgång till både utegrill med stekhäll och ett riktigt smashjärn. Såklart!
Vitsen med att smasha en köttfärsboll till en tunn burgare (eller två) är att få ordentlig kontakt mellan köttets yta och det heta stekunderlaget. Det ska ryka ordentligt, så bäst är att hålla till utomhus. Resultatet blir en burgare med härligt karamelliserad yta med mycket smak. Burgarna ska vara små och tunna, så man ska lägga 2 st i varje bröd.
Som tillbehör väljer du det du gillar mest, se listan nedan som förslag.

Gör så här

  1. Forma färsen till 12 bollar, drygt 80 g styck. Ställ dem i kyl ca 1 timme. Förbered alla tillbehör du ska servera till och lägg upp i skålar.
  2. Hetta upp stekhällen ordentligt.
  3. Placera några av bollarna på stekhällen och tryck ut dem till ca 1 cm tjocklek med hjälp av smashjärnet. Lägg eventuellt smörpapper mellan köttet och pressen för att undvika att det fastnar. Håll kvar 10 sekunder.
  4. Ta bort järnet och krydda med salt och peppar. Låt burgarna steka till köttsaft börjar synas på ovansidan.
  5. Vänd med hjälp av stekspaden och krydda andra sidan. Lägg på burgarcheddar, stäng locket på grillen och stek någon minut tills den smält.
  6. Lyft loss burgarna med hjälp av stekspaden och upprepa med resten av färsen.
  7. Servering: Låt var och en lägga ihop sin egen hamburgare med tillbehören. Servera pommes frites till och kanske elotes.

Serveringstips

Så här gör du egna burgartillbehör
»Hamburgerdressing
»Picklad rödlök

Gott till hamburgarna är
»Elotes med srirachamajonnäs och persilja
»Pommes frites