Raggmunk är gammal, svensk husmanskost. Den skiljer sig från sin släkting rårakan genom att den rivna potatisen blandas med ägg och mjöl. Gör en cirkel av båda händernas tummar och pekfingrar. Där har du det klassiska måttet på hur stor raggmunken ska vara, enligt Nils-Emil Ahlin*. Till raggmunkarna serverar du knaprigt rimmat stekfläsk och lingon.

Gör så här

  1. Stek fläsket knaprigt, snabbt i riktigt het panna. Ta lite smör eller några droppar olja i pannan så att fläsket inte bränns vid. Håll det varmt.
  2. Skala och riv potatisen. Blanda med ägg, vetemjöl och vatten. Smaksätt med lite salt.
  3. Sänk pannan till medel värme. Klicka ut raggmunkssmeten i pannan och platta till den lite. Stek i fläskflottet och lite smör tills raggmunkarna blir frasiga i kanten. Vänd försiktigt med bred stekspade och stek på andra sidan. Rör om smeten i skålen emellanåt så att den inte skiktar sig.
  4. Servera genast med fläsket och lingon.

 

*Nils-Emil är en känd stockholmskock som drivit bl a Källaren Diana och Ulla Winbladh på Djurgården. Han har också medverkat i otaliga kokböcker och som TV-kock.