Stekt rimmat sidfläsk med löksås

Den här rätten räknas som en av de mest kända när det kommer till husmanskost. Det är ingen snabbmat, rimmat sidfläsk ska steka långsamt på medel till låg värme. Helst i en gjutjärnspanna. Lägg inte skivorna för tätt i pannan. Då kan de bli mer kokta än stekta, eftersom för mycket i kött i pannan kyler ner den.
Löksåsen tycker jag blir oslagbar efter Leif Mannerströms recept. Han gör den på oxbuljong och gräddmjölk och smaksätter med ett par teskedar av stekflottet från fläsket. Oxfonden gör jag på tärning fast med hälften så mycket vatten som enligt anvisning.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100°. Skär sidfläsket i skivor.
  2. Ställ en gjutjärnspanna på medelvärme. Lägg ner fläskskivorna väl skilda från varandra. Låt dem stekas långsamt och häll av fettet om det blir för rikligt.
  3. Stek fläsket i omgångar och låt det rinna av på hushållspapper. Spara 2 tsk stekflott till såsen. Lägg fläskskivorna i en ugnssäker form och håll dem varma i ugnen till servering.
  4. Löksås: Skala och finhacka lökarna. Fräs hacket i smör i en kastrull på medelvärme. Låt löken mjukna, ca 2 minuter.
  5. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och spä med köttfond, mjölk och grädde, lite i taget. Rör ner stekflottet.
  6. Sänk värmen till låg och Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Krydda med peppar och smaka av innan du saltar. Om buljongen är salt brukar det vara tillräckligt. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite vatten.
  7. Servering: Servera fläsket med såsen och kokt potatis.

Tips
Överblivet fläsk är gott att äta kallt på macka.