Stekt ris på thaikökets vis med räkor kallas Khao pad goong på thai. Den perfekta rätten att laga när du har kokt kallt ris över från dagen före. Allra läckrast blir den här rätten med grillade kungsräkor. Det här är en av de milda rätterna i thaiköket, och ska egentligen inte lagas med någon chili alls.

Gör så här

  1. Skala kungsräkorna och lägg räkstjärtarna i en skål. Skala och finhacka chilin. Lägg ner chilin i skålen och häll på oljan och sojan. (Om du ska grilla räkorna, gör det innan du sätter igång med riset. Håll räkorna varma.)
  2. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem. Ansa broccolin och skär eller bryt i mindre bitar. Skär salladslöken i strimlor. Knäck äggen i en liten skål.
  3. Hetta upp oljan i wokpannan. Fräs lök och vitlök ca 15 sekunder. Lägg ner räkstjärtarna och låt dem steka med i ytterligare 30 sekunder. Ta upp räkstjärtarna.
  4. Strö ner hälften av riset i woken och fräs 10 sekunder. Fös upp riset mot pannans kanter så att det blir en liten yta i mitten. Tillsätt eventuellt lite mer olja. Häll ner äggen och rör runt. När äggmassan börjar stelna, blanda samman med riset.
  5. Tillsätt resterande ris och broccoli och fortsätt att fräsa under omrörning. Lägg tillbaka de stekta räkorna i riset, häll på soja och ostronsås. Vänd ner salladslöken och hetta upp alltsammans. Servera genast med limekyftor.

Resursklok kommentar

Kungsräkor finns att köpa djupfrysta. Välj gärna MSC-certifierade räkor. Det finns också ASC-certifierade vannamei-räkor, som passar i det här receptet.
Spara räkskalen och gör en buljong: Fräs skalen i olja med lite vitlök. Häll på vatten och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud 10 minuter. Ta åt sidan och låt stå och dra 30 minuter. Sila, och du har en fin buljong. Använd buljongen i fiskgryta, soppa eller sås.
Spara räkskalen och gör en räkolja: Fräs skalen i rikligt med olja med lite vitlök. Sila oljan och strö ner lite salt. Använd oljan att steka räkor eller fisk i.