Visst går det att laga chiliräkor med vitlök av svenska räkor. I Gambas al ajillo, den spanska förlagan, serveras räkorna heta och fräsande, direkt från pannan, med eller utan skal. De här heta räkorna är allra godast varma, men kan också serveras kalla.

Gör så här

  1. Skala räkorna (spara skalen till räkbuljong, se länk nedan) och ställ räkorna kallt så länge. Skala och hacka vitlöken. Dela chilin på mitten, skrapa ut kärnorna och hacka fruktköttet.
  2. Fräs chili och vitlök under omrörning sakta på låg värme i olja i en stor, tjockbottnad gryta ca 2 minuter. Vitlöken och chilin ska bli blanka och mjuka.
  3. Höj värmen, häll ner vinet och låt koka upp. Låt sjuda på hög värme någon minut. Så här långt kan rätten förberedas. Kyl om rätten ska serveras kall.
  4. Servering: Hetta upp blandningen på hög värme. När blandningen är genomvarm, häll i räkorna och låt dem hettas upp. Smaka av och salta om det behövs. Lägg upp i en skål och strö rikligt med hackad bladpersilja över. Servera genast.

Resursklok kommentar

Nordhavsräkor finns fån MSC-certifierad och KRAV-certifierad produktion.

Serveringstips

Vill du göra spanska gambas al ajillo finns receptet här
»Gambas al ajillo