Vietnamesisk kyckling med citrongräs

Det här är en välsmakande kycklingrätt som hämtat inspiration från det vietnamesiska köket. I Vietnam kallas den Thit Ga Xao Dam Gung Sa. Allra bäst blir den tillagad på benfri kyckling med skinnet kvar. Jag använder kyckling steak, men vill du inte ha skinn på, använd kycklinglårfilé.
Köttet ska marinera i minst en timme före tillagning, eller helst över natten, så ta med det i planeringen.
Citrongräset är endast smakgivare och ska inte ätas. Du kanta bort det före servering, eller så tar var och en bort det från sin portion. Vill du ha en riktigt het rätt, ersätt den mildare spanska pepparen med en hetare chili.

Gör så här

  1. Skär kycklingköttet i bitar med skinn och allt. Lägg över i en form.
  2. Krossa citrongräset lätt och dela det i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Dela chilin på längden, skrapa ut kärnorna och skär fruktköttet i strimlor.
  3. Lägg över citrongräset, vitlöken och chilin i formen. Strö över salt och gurkmeja, och blanda samman. Låt marinera minst en timme, gärna över natten.
  4. Skala och hacka schalottenlöken medelgrovt. Hetta upp oljan i en traktörpanna, lägg över hälften av kycklingbitarna och bryn dem. Ta upp och bryn resten av kycklingbitarna.
  5. Lägg ner schalottenlöken och lägg tillbaka de brynta kycklingbitarna. Låt kycklingen, schalottenlöken och smaksättarna fräsa en minut.
  6. Tillsätt fisksås och socker. Lägg på lock och sänk värmen till medel. Låt kycklingen fräsa tills den är tillagad rakt igenom.
  7. Servering: Servera kycklingen kokt jasminris och grönsaker.