
Skånsk kalops
Kalops är klassisk husmanskost. Högrev eller märgpipa är utmärkta styckningsdetaljer att laga kalops av. Det som brukar skilja ‘vanlig’ kalops från skånsk är att den senare innehåller morötter. Receptet kommer från min mamma.

Piperadeomelett med rökt bog och ost
Piperade är egentligen en baskisk grönsaksblandning som innehåller tomat, grön spansk peppar (eller jalapeño) och lök. Här får grönsakerna åka ner i en omelett tillsammans med rökt bog och ost. Det här är ett av de recept jag har lagat sedan jag fick eget kök.

Grönsaksgryta med falukorv
Det här receptet lärde jag mig laga i hemkunskapen i skolan, och jag lagar den än, då och då. En praktisk och snabblagad allt i ett-gryta. Den blev med tiden barnens och dagbarnens favorit. Nu är den barnbarnens! Och alla andras. Duka med kniv, gaffel och sked.

Jus de bissap, hibiskusdryck från Senegal
Jus de bissap, eller som man oftast säger bara bissap, är en svalkande dryck som jag stiftade bekanskap med när vi besökte Senegal 2010. Du kan bli bjuden på den hemma hos någon eller du kan beställa den på restaurang.