Banh mi, vietnamesisk fylld baguette

Det här är en typiskt lunchrätt i Vietnam. Baguette, majonnäs och paté från den forma kolonialmakten Frankrikes kök möter det vietnamesiska köket i form av färsk koriander, vietnamesiska pickles och kyckling, biff eller fläsk, tillagat på inhemskt vis.
Bli inte förskräckt över alla recept via länk. Det enda du faktiskt behöver göra är din egen tangy, pickles på rättika och morot. Du kan använda färdigköpt majonnäs och något av följande: färdigköpt grillad kyckling, pulled pork eller pulled beef. Istället för pulled beef funkar även färdigköpt rostbiff.

Gör så här

  1. Börja med att förbereda tangy och kött. Det kan du göra dagen före du ska servera banh mi-mackorna. Se separata recept ovan. Använder du färdiggrillad kyckling, pulled pork eller rostbiff, skär bara köttet i strimlor.
  2. Låt picklesen rinna av i en finmaskig sil. Dela baguetten så att du får en överdel och en underdel. Bre underdelen med majonnäs.
  3. Dela chilin, skrapa ut kärnorna och skär i strimlor. Lägg sallat eller gröna blad, paté, gurka, kött och chili på baguetteunderdelen.
  4. Toppa med koriander. Bre överdelen med majonnäs och lägg ihop din banh mi. Vill du har mera hetta i mackan är det gott att dutta ner lite srirachasås.
  5. Servering: Skär baguetten i två delar på tvären och servera i kaffefilter eller smörpapper.

KURIOSA

Det var min guidekompis Ludde (vi guidade mat-turister på Food Tours Stockholm) som introducerade mig till både restaurang Saigon Baguette i Stockholm och till bahn mi. Jag föll som en fura för denna ljuvliga macka.
På Saigon baguette bakas baguetterna efter ett eget recept av en lokal bagare. För själva baguetten är väldigt viktig till banh mi. Det ska vara en klassisk vit baguette med lite ’papperskäsla’ och frasigt, glansigt hölje. Ingen surdeg här, inte!
I skrivande stund (oktober 2023) har Saigon baguette tre restauranger i Stockholm. Först och främst ursprungsrestaurangen på G:a Brogatan, mitt i city. De andra två hittar du på Scheelegatan på Kungsholmen och på Götgatan på Södermalm.