På hösten finns det färsk älgkött att tillgå i nästan alla välsorterade livsmedelsbutiker. Passa på att njuta detta goda kött i en härlig gryta med enbär och timjan. Köttet ska marinera i ca 2 timmar, så ta med det i planeringen.
När löken kokar så här länge löses den mer eller mindre upp och reder såsen. Om du har vattenlingon på lut är de ett gott tillbehör. Receptet går utmärkt att dubblera.

Gör så här

  1. Skär köttet i lika stora kuber. Lägg det i en form och strö över timjan, enbär och lagerblad. Häll på vinet och blanda. Låt stå i 2 timmar.
  2. Låt kötter rinna av och spara marinaden. Häll marinaden i en kastrull. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör i omgångar. Lägg över i en gryta.
  3. Skala och skiva löken. Fräs den i smör i samma stekpanna som köttet för att ta tillvara smakämnena som köttet lämnat i pannan. Lägg över löken i grytan, vispa ut pannan med lite av buljongen och häll över i grytan.
  4. Häll på resten av buljongen, grädden och koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i ca 1 ½ timme. Skala moröttern och skär i grova bitar. Tillsätt när det är ca 10 minuter kvar av koktiden. Så här långt kan rätten förberedas.
  5. Servering: Hetta upp grytan ordentligt och servera med tillbehör.

Serveringstips

»Vattenlingon