För att få den bästa smaken på French 75, använd sockerlag på 50/50 vatten och socker, London Dry Gin samt äkta champagne, eller möjligtvis crémant. French 75 serveras på klassiskt manér i den sorts glas som kallas Champagne flute.
En tidig version av den här klassiska cocktaildrinken skapades 1915 på New York Bar i Paris. Namnet sägs härstamma från French 75 mm field gun, och syftar (makabert nog) på att man av den här drinken blir berusad lika snabbt som man dör av en kula när man blir skjuten.
När jag jobbade som guide på Food Tours Stockholm var ett av stoppen 2017 ‘Melt Bar och Speakeasy’. Bartenders blandade drinkar framför gästerna, och det var genom att studera dem jag lärde mig göra French 75 eller Soixante Quinze.

Gör så här

  1. Blanda samman gin, sockerlag och citronsaft, och skaka med is.
  2. Häll upp i glas och toppa med champagne.
  3. Häng ett vridet citronskal på glasets kant.

Kuriosa
Någonstans centralt i Stockholm har vi ett riktigt speakeasy. Det var min vän Sofia som öppnade Melt Bar 2016. När man klev in genom dörren satt folk och drack med sugrör ur bruna papperspåsar, och bakom draperiet med skylten ’Telefon’ gick man nerför en hemlig trappa till baren och scenen. Hade man tur stod Sofia själv i baren, klädd i kläder från förbudstiden och 1920-talet. Till drinkarna kunde man beställa till exempel chokladdoppade jordgubbar eller chokladfondue att dela.
På scenen kunde man bland annat få se musiker som spelade 1920-tals jazz, sångare och sångerskor samt burlesque, en konstform som jag är väldigt förtjust i. Så självklart besökte jag Melt rent privat och dansade till och med på scenen en gång! Nu har Sofia gått vidare till ny verksamhet, men Melt finns kvar.