Grillade tunna revbensspjäll, kamben

Spjällrängor eller kamben brukar den här styckningsdetaljen kallas i köttdisken. Du kan också hitta en produkt som heter baby back ribs, som även de är det samma som revbensspjäll, fast med annan styckning. De är jättegoda grillade, så ta dig lite tid att grilla efter konstens alla regler!
Beräkna ca 400 g råvara per person. Det mesta är ben och det blir ungefär 100 g tillagat kött per person kvar.

Gör så här

  1. Dela spjällrängorna på mitten. Den tjockare delen tar något längre tid att grilla än den tunnare. Gnid in salt och kryddblandning (se ovan) och pensla med marinad eller färdigköpt grillolja (jag gillar CajPs Original bäst).
  2. Förbered grillen. När du fått en fin grå glödbädd är det dags att börja grilla.
  3. Lägg spjällen på upphettat galler med köttsidan uppåt, ganska långt från glöden. Om du grillar på gasolgrill, reglera värmen så att grillen håller låg eller medelvärme. Börja med att grilla de tjockare bitarna och lägg på de tunnare något senare. Då blir allt (förhoppningsvis) klart samtidigt.
  4. Grilla spjällen i 15−20 minuter per sida, alltså 30-40 minuter sammanlagt. Kontrollera att köttet inte blir bränt (sänk i så fall värmen) och vänd ofta.
  5. Kontrollera att köttet på benen är genom grillat. Det ska inte vara rosa i färgen och det ska lossna lätt från benen. Innertemperaturen ska vara 72° där köttet är som tjockast.
  6. Låt köttet svalna något och skär loss benen från varandra mitt i köttpartiet mellan varje ben, så att man kan äta ett köttbeklätt ben i taget.