Crêpes är en bra rätt att servera som förrätt eller supé. Till förrätt räcker det med en var, till supé kanske dina gäster orkar att äta två var. Självklart kan du steka egna crêpes och göra hemgjord hollandaise, men den här varianten är perfekt att laga av färdiga pannkakor, färdig hollandaisesås och skalade räkor.
Gör crêpesen klara i förväg, fyll och lägg dem i en ugnssäker form. Sedan är det bara att strö över riven ost och gratinera strax före servering.
De här crêpesen, med en fyllning av räkor, dill och hollandaisesås, har fått sitt namn efter prins Bertil (1912-1997). Varför vet jag egentligen inte. Prins Bertil kallades ‘motorprinsen’ och älskade först och främst snabba bilar, men han var även känd som en gourmet och god vän till legedariske krögaren Tore Wretman.
Kanske lagade prinsen den goda lilla kvällsrätten som fredagsmys till sig och prinsessan Lilian ute på Villa Solbacken när det begav sig?

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Lägg ut pannkakorna med den vackraste sidan neråt.
  2. Fyllning: Blanda samman räkorna, dillen och såsen. Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop dem.
  3. Smörj en ugnssäker form. Lägg de fyllda pannkakorna i formen med skarven neråt. Så här långt kan rätten förberedas.
  4. Strö över den rivna osten och hyvla över några flagor smör med hjälp av osthyveln.
  5. Gratinera högt upp i ugnen i 15-20 minuter. Osten ska smälta och rätten ska få gyllengul färg.
  6. Servering: Servera med sallad.

Resursklok kommentar

Om du har fått pannkakor över går de utmärkt att laga crêpes av. Frys in och ha på lut!
Rester av räkor kan du också använda till den här rätten, liksom överbliven hollandaisesås.

Serveringstips

Så här lagar du egen hollandaisesås:
»Hollandaisesås