Grundrecept: Koka vit sparris

Att koka vit sparris är en konst, men inte en av de svårare. Noggrann skalning, så djup att den tvärstrimmiga strukturen i sparrisköttet blottläggs, gör att gästerna slipper trådiga tuggor när de äter. Några hjälpmedel underlättar, till exempel en hög sparriskastrull för kokning stående, eller en traktörpanna där sparrisen kan ligga ner med knopparna åt samma håll. Koktiden beror på sparrisens mjällhet respektive grovlek.

Gör så här

  1. Ca 1 timme före tillagning, skär av den träiga nedre delen av sparrisarnas stjälkar och ställ dem i ett glas vatten.
  2. Börja alltid med att förbereda allt som ska serveras till sparrisen. Vid servering ska det bara vara att lägga upp den nykokta sparrisen.
  3. Skala sparrisen försiktigt med en liten vass kniv eller rotfruktsskalare. Börja skala från övergången av den tydliga knoppen och hela vägen ner längs med stammen, där skalet är hårt och trådigt. Stöd sparrisen mot handleden eller lägg den mot bordet, för den bryts lätt.
  4. Beräkna 1 tsk salt per liter vatten till kokningen. Häll vatten och salt i sparriskastrullen eller traktörpannan. Koka upp vattnet, lägg ner sparrisen och ge vattnet ett ytterligare uppkok. Sänk sedan värmen till låg och sjud 5−15 minuter. Ju färskare sparrisen är, desto kortare koktid.
  5. Pröva med en sticka att stjälkarna är mjuka. Koka annars ännu en stund. När sparrisen är färdigkokt, häll då lite iskallt vatten i kokvattnet för att avstanna kokningen.
  6. Ta upp sparrisarna och låt dem rinna av. Servera den varma sparrisen med till exempel rört smör, hollandaisesås eller mousselinesås.

Tips
Ska sparrisen sparas till senare tillfälle bör den kylas ner så fort som möjligt och sedan förvaras i sitt spad. Pinfärsk kokt sparris håller sig fräsch i kylskåp upp till en vecka.

Resursklok kommentar

Den färska sparrisen har säsong på våren. Du kan hitta sparris redan i april, men bäst är den i maj och juni. Den svenska sparrisen har säsong i maj och juni.

Serveringstips

Så här kan du använda vit sparris:
Som tapas med spansk aioli »Spansk aioli
Vit sparris med brynt smör och hackat ägg
»Vit sparris med mousselinesås
»Grillade knippen med sparris och rötter