Den gamla 1970-tals klassikern Flygande Jacob lagas oftast av färdiggrillad kyckling. När jag lagar kyckling på Jacobs vis på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, gör jag den av rå kycklingfilé. Bröstfilé och lårfilé fungerar fint båda sorter.
I köket på KSLA använder vi mycket svenska råvaror. Så i kycklingfilé på Jacobs vis använder jag gärna (för mig lokalproducerade) Skeppsholms ketchup i såsen. Den är kryddad med örter och äppelvinäger, och har en mild hetta från chili. Säkert finns det någon nära dig som gör jättegod hantverksketchup.
När man gör klassisk Flygande Jacob blandar man kryddorna i chiligrädden. När jag gör den här varianten brukar jag istället hälla kryddorna direkt på kycklingen.
I stället för ris brukar vi servera svenskt havreris eller kvarngryn, gärna med lite smörfräst lök och/ eller kokta gråärter i.
En av våra stora glasformar är lagom till 12 personer.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till  120°. Smörj formen/ formarna.
  2. Lägg ner kycklingköttet i formen/ formarna. Krydda med salt, peppar och salladskrydda.
  3. Tillaga rätten i ugnen i 20 minuter. Ta ut formen/ formarna och häll av buljongen som bildats. (Den kan sparas och användas till sås eller soppa).
  4. Lägg bacontärningarna i kall stekpanna, hetta upp och fräs baconet i det fett som smälter ut. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
  5. Vispa grädden till fast skum. Rör ner chilisåsen.
  6. Bre på chiligrädden och strö över baconet.
  7. Höj ugnstemperaturen till 160° och tillaga ytterligare ca 10 minuter tills rätten fått fin färg. Kontrollera att den tjockaste köttbiten har innertemperatur 72°.
  8. Skär bananerna i skivor och pressa över limesaft eller citronsaft så att de inte blir bruna. Lägg upp i en skål. Häll jordnötterna i en annan skål. Vill du ha riven kokos till, häll upp i en tredje skål.
  9. Servering: Servera rätten med jordnötter, banan, (kokos) och kokt havreris eller kvarngryn.

Serveringstips

Gott till är kokt svenskt havreris. På stora bilden en pilaff på havreris, smörbrynt lök och kokta gråärter.
»Koka havreris till många
»Koka kvarngryn med gråärter