Här kommer receptet på laxpudding avpassat till GN-bleck. Ett GN-bleck ger 40 små rutor. Små rutor av laxpudding i passar bra att servera på svensk buffé eller som husmanskost-tapas.
Vill du servera laxpuddingen som huvudrätt räcker ett bleck till 20 portioner.

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skär potatisarna i skivor. Skala löken och skiva den tunt. Hacka dillen fint.
  2. Smörj ett GN-bleck, och varva potatis, lax, lök och dill. Krydda mellan lagren med salt och peppar. Tänk på att anpassa saltmängden efter hur salt laxen är.
  3. Äggstanning: Vispa upp äggen och rör ner mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen i blecket. Ställ i kyl i minst 2 timmar, gärna över natten.
  4. Värm konvektionsugnen till 160°. (Vanlig ugn 200°) Grädda laxpuddingen i 45 minuter till 1 timme, eller tills äggstanningen stannat och ytan fått fin färg.
  5. Ärter: Koka upp väl saltat vatten i en kastrull. Tillsätt ärterna och låt koka upp igen. Häll då i iskallt vatten i kastrullen och ta av den från värmen. Låt ärterna rinna av i durkslag.
  6. Smält smör: Värm smöret i en kastrull. Ta undan lite av smöret att pensla med.
  7. Servering lunch: Skär upp i 20 portionsbitar och pensla puddingen före servering. Servera laxpuddingen med det smälta smöret och ärterna.
  8. Servering buffé: Skär upp i 40 rutor. Lägg upp och servera med det smälta smöret och ärterna a part.