’På en bädd av bladspenat placeras pocherade rödspättafiléer, omges av en rand av pommes duchesse, överslås med god fisksås innehållande säsongens skaldjur samt tomater och persilja. Gratineras.’
Det här är den officiella beskrivningen av Öresundslåda, en av de klassiska lunchlådorna som serveras i ägglåda. En något lyxigare lunch, förmodligen.

Gör så här

 1. Lägg fiskfiléerna på en skärbräda med den vita sidan upp. Krydda dem med salt och peppar. Rulla dem från stjärten och framåt till fasta rullar.
 2. Koka upp vatten i en låg, vid kastrull och lägg ner rullarna med skarven neråt. Låt koka upp igen, sänk värmen till låg och sjud fisken vit rakt igenom.
 3. Ta upp med hjälp av en hålslev och lägg på en tallrik att rinna av. Smörj ägglådorna och lägg ner spenaten. Värm ugnen till 200°.
 4. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och pressa den sedan.
 5. Vispa ner äggulor och smör till ett slätt mos. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Fyll upp på en spritspåse med tyll.
 6. Skaldjurssås: Hacka räkor, musslor och tomat grovt. Smält smöret i en liten kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet.
 7. Ställ tillbaka på värmen och rör ner buljong och grädde. Låt koka upp.
 8. Tillsätt räkor, musslor och tomat. Låt koka ihop på låg värme.
 9. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Det är viktigt att smaka av noga så att såsen inte blir för salt. Det beror på ifall buljongen är salt eller inte.
 10. Placera fisken i formarna och spritsa ner moset. Rör ner persiljan i skaldjurssåsen och fördela den i formarna.
 11. Strö över riven ost och gratinera formarna i 15 minuter eller tills de fått fin färg.
 12. Servering: Strö dill överst och dekorera med musslor och räkor i skal. Ställ ägglådorna på tallrikar så att gästerna inte bränner sig. Servera genast.