Det var år 2004 på en fest hemma hos goda vänner som jag träffade Miriam. Det var knytkalas, och Miriam, som kom från Tyskland, hade med sig sin hemgjorda surkål till buffébordet. Den var så god, och Miriam hade inte något emot att dela med sig av receptet. Och nu får ni ta del av det!
Servera surkålen varm eller kall till tysk korv som bratwurst, thüringerwurst eller nürnbergerwurst. Dijonsenap är också gott till.

Gör så här

  1. Skär surkålen i tunna strimlor. Skär äpplet i små tärningar. Skala och skiva schalottenlökarna. Skala och skiva moroten tunt.
  2. Smält smöret i en gryta och bryn lök, morot, kumminfrö och lagerblad på låg värme. Lägg i äppeltärningarna och fortsätt att bryna.
  3. Tillsätt surkålen och nejlikorna, häll på 1 dl vin, koka upp och sänk värmen till låg. Låt sjuda låg värme. Tillsätt resten av vinet, lite i taget, och låt det puttra in i kålen.
  4. Häll till sist på vattnet och låt alltihop sjuda tills morotsbitarna är mjuka. Ta av från värmen, kyl och lägg över i burkar.
  5. Servering: Servera surkålen varm eller kall till korv med dijonsenap.

På den första bilden ser du den stora gryta med surkål som Miriam bjöd på.

Serveringstips

Du kan använda surkål i det här receptet
»Surkålspanna med fläsk och korv

Surkål är gott att servera till fläsklägg
»Kokt rimmad fläsklägg