Pannbiff brukar räknas som en av våra mest populära rätter när det kommer till husmanskost. Pannbiff blir godast på blandfärs, 50% nöt och 50% gris. Hittar du inte färdigblandad i butiken, så blanda själv.
Många (till exempel jag) vill ha en mustig löksky till sina pannbiffar. Andra föredrar en redd brunsås. Jag brukar använda rödlök till lökskyn, men gul lök funkar förstås lika bra.

Gör så här

  1. Smula ner nötfärs och fläskfärs i en stor bunke. Tillsätt salt, peppar, ägg och vatten. Rör ihop till en homogen färs.
  2. Rulla bollar med vattensköljda händer och tryck ut till biffar på ett fat eller en skärbräda. Lägg biffarna att vila. Skala och strimla lökarna till skyn.
  3. Stek pannbiffarna i smör på medelvärme ca 3 minuter per sida. Lägg upp på ett serveringsfat och håll de nystekta biffarna varma medan du steker resten.
  4. Bryn löken i rikligt med smör i samma panna som du stekt biffarna. Då tar löken upp goda smakämnen från köttet. Sänk värmen till låg och fräs löken mjuk i ca 2 minuter. Lägg över i en traktörpanna.
  5. Häll på buljongen, koka upp och sänk värmen till låg. Sjud löken i buljongen ca 5 minuter. Tillsätt även köttsaften som bildats från biffarna på fatet.
  6. Häll sedan skyn över pannbiffarna före servering. Lite finklippt persilja på ser vackert ut.

 

 

 

Resursklok kommentar

Blev det pannbiffar över? De blir jättegott smörgåspålägg tillsammans med sallatsblad och till exempel saltgurka. Dela pannbiffarna först så att de blir tunnare.

Fläskfärs och nötfärs från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.
Nötfärs finns även från Svenskt Sigill Naturbeteskött.