Det här receptet på potatismos är till ungefär åtta personer. Det räcker lagom till julkalkonen, till exempel.

 

Gör så här

  1.  Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker. Salta.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills potatisbitarna är mjuka.
  3. Häll av vattnet och ånga av potatisen genom att ställa tillbaka kastrullen med potatisbitarna i på plattan en kost stund och skaka kastrullen.
  4. Krossa potatisbitarna med rotfruktsstöt.Rör ner smör, mjölk, salt, peppar och muskot. Kör försiktigt några varv med elvispen till önskad konsistens.

vinterpotatisskalad potatis råpotatismos1potatismosmos2potatismosmos4potatismos kastrullkalkonmiddag portion

Resursklok kommentar

Överblivet mos kan kylas ner och sparas. Rör ner en äggula och laga pottisbullar, eller spritsa till pommes duchesse.

Serveringstips

Blev det potatismos över? Gör pommes duchesse på resterna.
»Pommes duchesse

Här är receptet på Helenas amerikanska julkalkon med stuffing.
»Julkalkon på Helenas vis