Rabarber med färskostkräm och kaksmul

Det här är en dessert som absolut ska lagas av den första, späda rabarbern för året. Egentligen skulle den (rent smakmässigt) ha kunnat vara en american cheesecake, men en sorts fuskvariant. Du får fin smak av pajskal från kaksmulet, len sötma av färskostfyllningen och härlig syra från rabarbern.
Recept för 5 personer och för 25 personer.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 160° (vanlig ugn 175°). Smörj en ugnssäker form eller ett litet bleck. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär rabarbern i 5 cm-bitar och lägg i formen. Strö över sockret och ställ in i ugnen 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  3. Kaksmul: Montera matberedaren med kniven. Häll ner socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Skär smöret i kuber och lägg ner. Kör till en smulig deg. Strö ut degen på plåten och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  4. Färskostkräm: Lägg färskost och socker i en bunke. Vispa blandningen fluffig med Dualiten. Vispa sedan ner grädden, lite i taget. Tillsätt vaniljsocker, limeskal och limesaft, och vispa tills krämen blir luftig och slät. Sätt upp på spritspåse.
  5. Ställ ut cocotterna i bleck. Varva färskostkräm, rabarber och kaksmul. Spritsa en liten klick färskostkräm överst så att man ser rabarberna under. Strö över lite kaksmul på toppen.