Det bästa med det här äppelmoset är att man inte behöver ha någon särskild mängd av någon ingrediens. När du fått ett färdigt mos sötar du bara efter smak. Det är viktigt att du gör moset klart innan du sötar det, för det bränner lätt i kastrullen.
Helst hade jag velat ha en gammaldags äppelvagga, en sådan som min mormor Ester Matilda hade. Då behövde man inte ta bort något från äpplena, man delade dem, kokade och passerade genom vaggan.
Nu tar jag bort kärnhusen, men jag skalar inte äpplena före kokning. Sedan kör jag de kokta äppelklyftorna i passerkvarnen jag hittade på loppis.

Gör så här

  1. Kärna ur äpplena och dela dem i mindre bitar. Lägg över efter hand i en bunke och pressa över citronsaft. Blanda då och då så att äpplena inte mörknar.
  2. Häll sedan bort överflödig citronsaft och lägg över äpplena i en rymlig kastrull. Hetta upp långsamt och sänk värmen till låg när äpplena börjar koka. Oftast räcker den vätska som äpplena avger själva, annars kan du behöva tillsätta några msk vatten.
  3. Sjud på låg värme under lock tills alla äpplen mosat sig ordentligt. Rör om då och då.
  4. När äpplena har kokat ihop till mos är det dags att passera moset genom silen. Hjälp till med en träsked eller slikepott. (Eller i passerkvarn eller äppelvagga). Avsluta med att köra skalen genom potatispressen för att få ut det sista moset.
  5. Lägg tillbaka moset i en kastrull och koka upp. Tillsätt så mycket socker att moset får god smak. Låt svalna lite och rör ner honung efter smak.
  6. Fyll moset på rena, varma burkar. Fyll så mycket som går, sätt på lock och ställ burkarna att svalna upp och ner.
  7. Kyl det svala äppelmoset och förvara i kyl.

 

Serveringstips

Äppelmos är gott till pannkakor eller plättar. Det smakar gott som tillbehör till vilt eller som fyllning i gifflar eller munkar. Du kan också lägga äppelsmos på frukostyoghurten.
»Pannkakor
»Plättar