Sommarens fräscha krispiga räksallad

Här är det råvarornas beskaffenhet som avgör hur god salladen blir. Färska räkor är ett måste. Välj helst inte beska sallatssorter som rödbetsblad, rosésallat eller frissésallat. En blandning av isbergssallat och färsk babyspenat är det allra bästa. Vanlig grön paprika är för besk, så försök hitta den tunnare och sötare turkiska paprikan. Cantaloupemelon går fint att byta ut mot galiamelon.
Receptet går att dubblera.

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg dem i en skål. Pressa över citronsaft och droppa över olivolja.
  2. Tärna gurkan, paprikan och melonen. Lägg sallatsbladen eller den strimlade sallaten på en tallrik. Strö över majskorn, gurka, paprika och melon.
  3. Lägg på räkorna och toppa med kryddgrönt och citron.

Resursklok kommentar

Det är lite knepigt med våra älskade nordhavsräkor. Enligt WWF:s fiskeguide är det bäst om du hittar räkor som är fångade i Barents hav, på Island eller nordvästra Grönland. Enligt samma guide är nordhavsräkan märkt gul, vilket betyder ät med försiktighet. (Sommar 2020)
Det finns KRAV-certifierade och MSC-certifierade räkor.