Det här är ett grundrecept på hur du steker rostas i skivor för perfekt resultat.
Ibland säljs rostas skuren i lång bit som påminner om en filé. Ja, den säljs till och med under namnet rostasfilé, vilket jag inte tycker är toppen, eftersom det här köttet inte alls är som filé. Rostas har mycket grövre muskeltrådar, vilket ger fint tuggmotstånd och kraftig smak.
Men, men, det går hur som helst att steka det här köttet i skivor i panna och få en fin, mör köttbit på tallriken. Smaken tycker jag personligen överträffar oxfilé.
Det här receptet kan dubbleras till 4 portioner. Dubblera då köttmängden och kryddorna. Smöret räcker att ta 50 g av även till 4 skivor.
Ska du laga rostas till fler än 4 personer passar det bättre att tillaga i hel bit och sedan skära upp i skivor, se separat recept nedan.

Gör så här

  1. Låt köttet anta rumstemperatur. Banka ut skivorna något och krydda med salt och peppar.
  2. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i grova strimlor. Nu är det också dags att förbereda de tillbehör du tänkt servera till.
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna och smält smöret. När smöret tystnat, lägg i kött, rosmarin och vitlök.
  4. Stek ena sidan till på köttet till vacker färg. Vänd och gör samma sak med andra sidan.
  5. Sänk värmen till låg och stek färdigt på låg värme, ca 3 minuter per sida beroende på hur tjock skivan är. Ös med det smälta smöret från pannan. Vänd köttet några gånger.
  6. Stek till önskad stekningsgrad.
    När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa, innertemperatur ca 60°.
    När det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, innertemperatur ca 65°.
    När köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt, innertemperatur ca 70°.
  7. Ta upp köttet ur pannan och låt det vila under smörpapper eller bivaxduk medan du lägger upp tillbehören på varma serveringstallrikar. Lägg upp köttet och servera genast.

Serveringstips

Gott att servera till
»Hasselbackspotatis
»Konjakspepparsås
»Ugnsrostade morötter och purjo

Ska du laga rostas till fler än 4 personer passar det bättre att tillaga en hel bit
»Helstekt rostas i ugn