Namnet på den här såsen, sauce tartare, är ett klassiskt exempel på hur en rätt kan få ett namn som man undrar över hur i hela friden det gick till.
Jo, originalsåsen (majonnäs, äggula och gräslök) brukade serveras till steak tartare, alltså råbiff. Råbiff kallades så eftersom franska kockar trodde att tartarerna alltid åt kött utan att tillaga det.
Hur som helst, såsen har utvecklats och är numer det man får till panerad och friterad fisk på många restauranger. Nu kan du göra såsen själv enligt receptet här!
Och tro det eller ej, men det är himmelskt god tillsammans med stekta strömmingsflundror. Det kan du få på restaurang Kajsa’s Fisk i Hötorgshallen.

Gör så här

  1. Häll majonnäsen i en skål. Skär gräslöken smått och tillsätt. Hacka körveln, persiljan och dragonen och tillsätt.
  2. Hacka cornichons och kapris och lägg ner i skålen. Krydda med Espelette och blanda samman noga. Kyl såsen.
  3. Servera såsen kall till stekt eller friterad fisk.

Resursklok kommentar

Färska örter finns från KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.