Vinkokta blåmusslor, moules marinières

Förmodligen är det här det vanligaste sättet att anrätta blåmusslor. Förmodligen är det vanligast för att det är det godaste sättet. Helst ska musslor kokas ca 1 kg åt gången, så koka musslorna i två omgångar. Bäst är förstår att koka varje portion i en särskild kastrull för musslor, men det funkar fint i en vanlig sauteuse av den större modellen eller i en stor kastrull.
Den här varianten på vitvinskokta blåmusslor med smör, schalottenlök och vitlök kallas Moules marinières på franska. Byt ut vinet mot cider och du får Moules Normandie. Du kan annars använda öl istället för vin, och då kallas receptet Moules à la bière.
Vill du laga Moules à la crème, använd samma recept, minska ner lite på vinet och tillsätt grädde istället.

Gör så här

  1. Rengör musslorna och skölj dem ordentligt i vatten. Kontrollera att samtliga musslor är ordentligt stängda, eller stänger sig när du knackar dem lätt på skalet. Öppna musslor ska kasseras.
  2. Plocka bladen av persiljestjälkarna. Spara stjälkarna och finhacka bladen från persiljan. Skala schalottenlök och vitlök. Hacka schalottenlöken fint och skiva vitlöken.
  3. Hetta upp smöret i en stor kastrull eller sauteuse. Fräs löken på medelvärme utan att den tar färg. Tillsätt persiljestjälkarna och vinet. Krydda med salt och peppar. Lägg i hälften av musslorna, koka upp under lock.
  4. Håll fast locket och skaka kastrullen ordentligt ett par gånger under koktiden. Koka tills musslorna öppnat sig, 4−5 minuter eller tills alla musslor öppnat sig.
  5. Ta av från värmen och plocka upp musslorna med hjälp av tången. Om någon mussla inte öppnat sig måste den kasseras. Lägg musslorna i en bunke, håll dem varma under aluminiumfolie eller bivaxduk och låt dem rinna av.
  6. Upprepa med resten av musslorna.
  7. Sila musselspadet från kastrullen ner i en liten kastrull. Häll också på spadet som runnit av från musslorna. Hetta upp precis före servering.
  8. Servering: Fördela musslorna i djupa, varma serveringstallrikar. Häll på musselbuljongen och strö över den hackade persiljan.