Det är med rödbetssoppa som med så många andra traditionella recept, det finns ett i varje familj. Någon vill ha kryddstark korv i soppan, andra river ner råa rödbetorna på rivjärn, ytterligare andra blandar ner mosad kokt potatis. Allt enligt mina vänner med ryska rötter.
Soppan blir bara mustigare om den får mogna någon dag i kylen. Servera soppan som förrätt eller varmrätt med bröd. Klicka ner smetana, syrad grädde, i soppan. Gör den själv enligt receptet nedan (smetana fanns inte att köpa i Sverige när jag började lagade rödbetssoppa), eller köp färdig.
Det här receptet är det jag själv har använt i hela mitt liv. Originalreceptet kommer från boken ’100 världsberömda recept’, som jag fick av min extramamma Ingegerd när jag flyttade hemifrån, men jag har säkert gjort om det. I den boken heter receptet ‘Rysk rödbetssoppa’. Och vad har den här soppan för ursprung? Enligt en av mina favoritförfattare, Sofi Oksanen, kommer receptet från Kyiv och är där känt sedan 1500-talet. Så den är alltså inte rysk, utan ukrainsk.
Helt säkert är, att soppan lagas, serveras och äts i Finland, de baltiska staterna och alla de länder som tidigare var Sovjetunionen.
Mat känner med andra ord inga gränser!

Gör så här

  1. Smetana: Häll upp grädden i en bunke och rör ner ättiksprit. Ställ bunken i rumstemperatur och låt grädden bli genomsyrad av ättikan. Det tar ca 3 timmar. När grädden är genomsyrad är den tjock och blank och smakar läskande syrligt. Kyl den någon timme och servera den kall.
  2. Skålla, skala och hacka tomaterna. Skala och hacka den gula löken fint. Strimla vitkålen. Spara en hel rödbeta att riva ner före servering. Skala resten av rödbetorna och skär dem i 3 mm breda strimlor. Bind samman persiljestjälkarna och lagerbladet.
  3. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs löken under omrörning. Tillsätt rödbetor, vinäger, tomater, salt och peppar. Häll i 5 dl av buljongen och koka upp. Sänk värmen till låg och låt soppan sjuda under lock i 50 minuter.
  4. Tillsätt resten av buljongen, rör i vitkål och lägg i persiljebuketten. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud soppan i ytterligare 30 minuter. Ta upp lagerbladet och persiljestjälkarna. Hit kan du förbereda soppan, om den inte ska ätas direkt.
  5. Rör ner eventuellt kött, riv ner den sparade rödbetan och rör ner den för att få fin färg, och hetta upp soppan före servering. Servera soppan garnerad med persiljaoch med syrad grädde att klicka ner.

Resursklok kommentar

De flesta grönsaker, rotfrukter och lök finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.
Om du gör smetanan själv finns grädde från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Mjölk från Sverige-certifierad produktion.