Bowl: Pankopanerad kolja och het majonnäs

Just kolja tycker jag är en utmärkt fisk för fritering. Kanske är det därför man i Storbritannien gillar den så mycket till fish’n chips? Pankopaneringen ger ett extra frasigt hölje till de här strimlorna av fisk, som får toppa en bowl med ris och grönsaker.

Gör så här

  1. Skär fisken i strimlor. Häll mjölet i en djup tallrik och vänd ner salt och peppar. Knäck äggen i en djup tallrik och rör ut med vattnet. Häll pankon i en tredje djup tallrik.
  2. Dubbelpanera fiskstrimlorna genom att doppa dem i mjölblandningen, äggvispet och slutligen i pankon. Lägg dem på en tallrik att torka lite.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen och koka grönsakerna. Rör samman majonnäsen med srirachasåsen.
  4. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna och fritera fisken, lite i taget. Vänd och fritera andra sidan. Lägg den friterade fisken att rinna av på hushållspapper.
  5. Servering: Fördela riset i serveringsskålar. Lägg på grönsaker och fisk. Toppa med en klick majonnäs och svarta seamfrön. Servera resten av majonnäsen vid sidan av.

Resursklok kommentar

Välj kolja som kommer från KRAV-certifierat eller MSC-certifierat fiske.
Gult ljus (okej att äta ibland) i WWFs fiskguide får även kolja fiskad med långrev eller garn i Barents hav, Island, Norska Havet, Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön samt fiskad med långrev vid Färöarna. (2020)