Filodegspaj med spenat och fetaost

Filodeg med fyllning, spanakotiropita, kan du beställa på de flesta grekiska restauranger, såväl i Grekland som utanför landet. Det kan komma i skepnad av såväl piroger, rullar eller som en paj som skärs upp i tårtbitar. Det är en jättegod meze-rätt eller förrätt, och passar också på buffé. Servera pajen varm, kall eller ljummen.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °.
  2. Fyllning: Skala och strimla löken. Fräs den i 1 msk olivolja på låg värme. Löken ska bli mjuk och genomskinlig.  Lägg över på en assiett och ställ åt sidan.
  3. Häll resterande 2 msk olja i stekpannan och häll i spenaten. Fräs den varsamt på medelvärme och ta sedan pannan från plattan. Låt spenaten svalna något, häll över i en sil och krama ur överbliven vätska med hjälp av en slickepott.
  4. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem lätt med en gaffel. Smula ner fetaosten och blanda samman. Vänd ner löken och spenaten, och krydda med peppar.
  5. Paj: Pensla pajformen med olivolja. Lägg ner ett ark filodeg och pensla med olja. Låt kanten på degen hänga över formens kant. Lägg ner nästa ark omlott, pensla och upprepa med resten av arken.
  6. Häll ner fyllningen i pajskalet och jämna till den. Vik över filodegen mot mitten av pajen. Pensla med olivolja, täck med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  7. Ta bort papperet och grädda till pajen fått färg, ca 7 minuter. Låt pajen vila ca 20 minuter innan den skärs upp i bitar.

Tips
Hackade soltorkade tomater är gott att krydda fyllningen med.
Hittar du afrikansk tomat- och olivkrydda passar den fint att krydda fyllningen med.

 

Resursklok kommentar

Spenat, ägg och mejerivaror finns i flera olika certifieringar.