Att woka är en tillagningsmetod som passar perfekt när du ska tillaga grönsaker, kål och strimlade rotfrukter. De passar fint att tillagas hastigt och på relativt hög värme för att bevara sin krispighet och för att inte allt för mycket av näringsämnena ska gå förlorade när de värms upp.

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Bryt broccolin i buketter och strimla stjälken. Skala och strimla morötterna. Strimla vitkålen. Skär purjolöken i skivor. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut skivorna och finhacka fruktköttet.
  2. Sås: Skär citrongräset i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Skala vitlöksklyftan. Blanda samman grönsaksbuljong, ingefära och soja med vattnet, pressa ner vitlök och krydda med chili och citrongräs. Pressa ner limesaften.
  3. Hetta upp olja i en stor wok eller stekpanna på hög värme. Börja med att woka broccolibuketterna ca 1 minut. Maka dem utåt kanterna på woken och låt oljan samlas i bottnen.
  4. Woka sedan morot, broccolistjälkar och vitkål på samma sätt. Eventuellt kan mer olja behövas i bottnen på woken. Woka sedan purjolöken och avsluta med att woka vitlök och chili.
  5. Höj värmen till högsta, tillsätt woksåsen och sänk värmen till medel. Låt koka ihop ca 30 sekunder. Ta upp bitarna av citrongräs och servera genast.

Resursklok kommentar

De flesta grönsaker, rotfrukter, kål och lök finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.