Att woka är en tillagningsmetod som passar perfekt när du ska tillaga grönsaker och kål. De passar fint att tillagas hastigt och på relativt hög värme för att bevara sin krispighet och för att inte allt för mycket av näringsämnena ska gå förlorade när de värms upp.

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Bryt broccolin i buketter och strimla stjälken. Strimla vitkålen, löken, zucchinin och paprikan. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor. Dela chilifrukten på längden, skrapa ut skivorna och finhacka fruktköttet.
  2. Woksås: Skala och riv vitlöksklyftan och ingefäran. Lägg i en skål och tillsätt soja, vatten, woksås och ostronsås.
  3. Hetta upp olja i en stor wok eller stekpanna på hög värme. Börja med att woka broccolibuketterna ca 1 minut. Maka dem utåt kanterna på woken och låt oljan samlas i bottnen.
  4. Woka sedan broccolistjälkar och vitkål på samma sätt. Eventuellt kan mer olja behövas i bottnen på woken. Woka sedan zucchinin, löken, sockerärterna och avsluta med att woka paprika, vitlök och chili.
  5. Höj värmen till högsta, tillsätt woksåsen och sänk värmen till medel. Låt koka ihop ca 30 sekunder. Servera genast.

 

Resursklok kommentar

De flesta grönsaker, rotfrukter, kål och lök finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.