Den här salladen åt alla på 1970-talet. Senare kom den att bli hårt föraktad av hälsoivrare, som hävdade att den ‘bara innehöll vatten’. Sanningen är att såväl gröna blad som gurka och tomat innehåller en mängd nyttiga mineraler, så helt bortkastat är det inte att äta grönsallad. På köpet får du dessutom antioxidanter och vitaminer.

Gör så här

  1. Dressing: Blanda samman olja, vinäger, senap, salt och peppar. Ställ svalt till servering.
  2. Skär eller riv sallatsbladen i mindre bitar. Lägg upp på ett stort fat eller i en salladsskål. Skär tomaterna i mindre bitar och gurkan i tärningar. Toppa med tomat och gurka.
  3. Droppa dressingen över före servering och ’lyft’ in den i salladen med salladsbestick.

Resursklok kommentar

Grönsallat, slanggurka och tomater finns från Svenskt Sigill-certifierad, KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.